Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespachtige die in hoog tempo Europa aan het koloniseren is, ook België. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar? 

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Aziatische hoornaar

Hoe herkent u een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming.  Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar  wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Embryonest

Wat moet u doen als u een Aziatische hoornaar of nest ziet?  

  • Heeft u een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be.
  • Heeft u in uw omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be 

Neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.  Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden!

De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende