Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Toerisme > Bezoeken > Bezienswaardigheden > Kinderboerderij De Lenspolder

Kinderboerderij De Lenspolder

De Kinderboerderij "De Lenspolder" heeft als hoofopdracht kinderen terug in aanraking te laten komen met het boerderijleven. Zo leren ze landbouwproducten kennen en verwerken en kunnen ze boerderijdieren van dichtbij zien en aanraken.

Doorheen de 4 seizoenen voorziet de kinderboerderij een ruim aanbod aan educatieve activiteiten voor groepen en scholen. Deze activiteiten kunnen aangevraagd worden en gaan door in 1 van onze 2 bio-lokalen of op het erf rond de boerderij. Een greep uit ons aanbod:

  • Jerom de compostworm
  • Brood bakken
  • Vlinders in de buik
  • van schaap tot draad
  • ...

Tijdens de schoolvakanties organiseert Kinderboerderij "De Lenspolder" ook een aantal activiteiten, hetzij op de boerderij, of op het strand waar kinderen individueel kunnen voor inschrijven. Hou daarvoor de evenementenkalender in de gaten.

De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, een vijver met verschillende eenden, geiten, schapen, ezels, varkens, paard en nog veel meer. 

de kinderboerderij Vlindertuin

Langs het wandelpad tussen de kinderboerderij en de Elf Juliwijk bloeit sinds 2013 een prachtige vlindertuin naar een ontwerp van tuinarchitect Chris Ghyselen.

In het ontwerp vormen de vier partijen vaste planten, de vier vleugels van de vlinder. De omranding wordt gevormd door een lage wilde ligusterhaag.  'Tussen' de 4 vleugels bieden de paden de mogelijkheid alles van dichtbij te observeren.  Op het einde van depaden zorgen banken voor rustpunten. 
De tuin bestaat overwegend uit vaste planten en struiken die waardplanten van vlinders zijn en/of vlinders lokken voor de bestuiving met lekkere nectar, met felle kleuren en met geuren.
Men spreekt van een waardplant wanneer deze door ene vlinder gebruikt worden om er eitjes op af te zetten. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel. De - meesstal niet gewenste - brandnetel is een bekende en niet te onderschatten waardplant, gelukkig zijn er in de buurt te vinden langs de nabije gracht.
Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig, het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat tropische vlinders (gemiddeld) kieskeuriger zijn dan vlinders uit gematigder streken. (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Enkele voorbeelden van waardplanten uit de vlindertuin:
- De vaste judaspenning(Lunaria rediviva),  een kruisbloemige die bezocht wordt door de oranjetipvlinder die er zijn eitjes komt opzetten.
- De Witjes hebben vaak de kool als waardplant en in de tuin vind je de ‘Crambe Maritima of zeekool’.

Planten die op alle mogelijke manieren - vooral door geur en kleur - vlinders aantrekken die dan zorgen voor de bestuiving van de plant:.
Zo is de Sedum ‘Herbstfreude’ een plant die laat bloeit en vlinders als atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog weet te lokken.

Nog enkele namen vaste planten uit de vlindertuin zijn:
AGASTACHE foeniculum (dropplant), Blue Fortune, ANTHEMIS x hybrida Sauce Hollandaise, ASTER glenii 'Aglenii, CEPHALARIA gigantea, CERATOSTIGMA willmottianum, CERATOSTIGMA willmottianum², DIPSACUS inermis ECHINACEA purpurea Rubinstern (zonnehoed), ECHINOPS ritro Veitch Blue, ERYNGIUM yuccifolium, GAURA lindheimeri Whirling Butterflies, PERSICARIA amplexicaulis 'Early Pink Lady', PERSICARIA amplexicaulis 'Orangofield', PHUOPSIS stylosa Purpurea, SOLIDAGO shortii

Volgende struiken omringen de vlindertuin:
Aralia elata, Buddleja davidii ‘Black Night’, Buddleja davidii ‘Dartmoor’, Buddleja davidii ‘Pixie Blue’, Buddeje altrenifolia , Cephalanthus occidentalis, Cornus mas,Cornus sanguinea, Hedera colchica ‘Arborescens’ Heptacodium miconioides, Ligustrum quihoui Rhamnus frangula, Salix rosmarinifolia, Viburnum betulifolium, Liguster vulgare, Sophora japonica (honingboom). 
 

bijenzwemr

Op 24 juli 2013 werden de bezoekers op de kinderboerderij onverwacht verrast met een extra attractie!  Kort na de middag had zich een bijenzwerm vastgezet op een lage tak van de appelboom naast de bijenhal.  De wriemelende opeengepakte bijen was een prachtig zicht.
Onze imker Johan Desmyttere en zoontje (ook in een op maat gefabriceerd imkerpak) zijn gekomen om deze zwerm eerst in een bijenkorf op te vangen. 
Als de koningin mee in de korf zit datn zullen alle werkbijen en darren zich rond haar scharen en vliegen mee de korf in.  Dan kan de imker de zwerm een nieuwe thuis geven in een bijenkast en die ook in de bijenhal plaatsen.
Wellicht is de komst van een nieuwe bijenkoningin in de kast de reden van uitzwermen.

Kinderboerderij

Diensthoofd:
Marie-Ange Loones
Tel:
058 23 69 86
E-mail:
kinderboerderij@nieuwpoort.be
Adres:
Elf Juliwijk 6A
8620 Nieuwpoort

Scholenbrochure (, 0)

Vorige maand Volgende maand januari 18
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Het weer in Nieuwpoort