Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Openbare werken en Verkeer > Openbare werken > Wegenwerken Oostendestraat, Marktstraat en Potterstraat

Wegenwerken Oostendestraat, Marktstraat en Potterstraat

Nieuws over de wegenwerken

wegenwerken

Werken Oostendestraat

De werken starten op 8 februari met het opbreken van de trottoirs in de Oostendestraat.  Ter voorbereiding van de rioleringswerken starten de nutsbedrijven op 5 februari met de ondergrondse kabelwerken. Deze werken zullen vermoedelijk eindigen eind februari 2018. Aansluitend start de aannemer Penninck met de rioleringswerken.   

Een lokale omleiding zal voorzien worden tijdens de werken waarbij het verkeer naar het stadscentrum wordt omgeleid via de Kaai en de Valkestraat.

Wie een niet toegankelijke parkeergarage heeft, kan een tijdelijke gemeentelijke parkeerkaart in het kader van de wegenwerken aanvragen bij het parkeerbedrijf Parking Partners, Dienstweg Havengeul 12a: T 058 24 04 79 of E parkeren.nieuwpoort@parkingpartners.be.   

Werken Potterstraat   

Op 8 januari 2018 zijn de wegenwerken in de Potterstraat (vak Marktstraat - Schipstraat) van start gegaan.

Planning wegenwerken

Nu de schets gemaakt is, wordt er overgegaan tot de specifieke indeling van de Oostendestraat, Marktstraat en Potterstraat. De aanvang van de werken is voorzien voor 4 september 2017. Het stadsbestuur is zich bewust van de hinder van de werken voor de handelaars die in deze straten gevestigd zijn. Handelaars die ernstige hinder ondervinden door de wegenwerken, kunnen door het Agentschap Innoveren en Ondernemen een hinderpremie toegekend krijgen. 

Bewoners zijn door de Vlaamse milieuwetgeving verplicht om hun private woning aan te suiten op de openbare riolering en het hemelwater af te koppelen van het afvalwater. Voor deze afkoppelingswerken kan u van de stad een subsidie verkrijgen. 

De streefdatum om de straten gebruiksklaar te hebben is tegen de zomer 2018. De volledige afwerking zal meer tijd in beslag nemen. Wil je meer weten over het ontwerp? Klik dan zeker eens op deze link!

Planning:

Opgelet: Deze planning werd gewijzigd in december 2017! 

De werken verlopen in 5 fasen:

FASE 1: Op 4 september start de aannemer met de werken in de Markstraat. 

FASE 2: In januari 2018  starten de werken in de Potterstraat tussen de Marktstraat en de Schipstraat. Deze fase zal tegen april 2018 afgewerkt zijn.

FASE 3: In februari 2018 starten de werken op het kruispunt Oostendestraat/Langestraat. 

FASE 4: Op 1 februari 2018 starten de werken in de Oostendestraat. Deze fase zal tegen juli 2018 afgewerkt zijn. 

FASE 5: In deze fase worden de herstellingswerken aan het Marktplein midden juni aangevat. Deze werken zullen waarschijnlijk eindigen midden juli 2018.

De planning van deze werken kan steeds wijzigen ten gevolge van onverwachte weers- en of werfomstandigheden.

Meer info over de werken? Bekijk dan de presentatie over de werken.

Contact:

Wenst u meer informatie over deze wegenwerken? Woont u in de Marktstraat, Oostendestraat of Potterstraat en zit u met bepaalde vragent? Neem dan contact op met bereikbaarheidsadviseur Evelien Legein - T 058 22 44 26 of via wegenwerken@nieuwpoort.be. 

Waarom zijn deze wegenwerken nodig?

Te veel obstakels

Wie nu door de Marktstraat wandelt, moet vaak uitwijken voor verkeersborden, paaltjes, bloembakken, noem maar op. Daarbij worden ook heel wat fietsen tegen de gevels geplaatst, staan er reclameborden in het midden van het trottoir waardoor je dus continu moet zigzaggen. De straat oogt weinig aangenaam en je blijft er dan ook niet onnodig rondwandelen. Ook onze burgemeester G. Vanden Broucke uitte tijdens de infoavond zijn ongenoegen over de staat van de Marktstraat: “Als je op een regenachtige dag met je paraplu in de hand door de Marktstraat wandelt, blijf je onderweg haperen aan de vele obstakels en eindig je uiteindelijk op het Marktplein met in je hand enkel nog de stok van de paraplu.”

Huidige situatie in de Marktstraat

De huidige situatie in de Marktstraat: verkeersborden, palen, terrasjes op de straat, fietsen tegen de gevels, etc.

Van verkeersstraat naar belevingsstraat

De weg van de Kaai naar het Marktplein moet een open karakter uitstralen. De mensen moeten zin krijgen om er te flaneren en de tijd te nemen om even rond te kijken. Meer ruimte, meer terrasjes, meer sfeer zullen de lokale economie ten goede komen. Er is immers een groeiende vraag naar panden in de Marktstraat.
De straat wordt één open ruimte van gevel tot gevel zonder grote niveauverschillen. De symmetrische indeling biedt langs beide kanten van de rijweg gelijke mogelijkheden tot invulling: parkeerplaatsen, terrasjes, groenpartijen, zitbanken, etc. Bij deze uitwerking werd uiteraard ook rekening gehouden met de doorgang voor de hulpdiensten.
Deze belevingsstraat zal een zone 30 worden. De automobilisten zullen er nog kunnen parkeren, maar enkel van korte duur. Het blijft een éénrichtingsstraat waarbij fietsers wél in beide richtingen toegelaten worden.
De kruispunten (Oostendestraat/Marktstraat/Langestraat en Marktstraat/Ankerstraat) zijn bijzondere plekken die extra gemarkeerd zullen worden door middel van mooie, groene en makkelijk te snoeien boomsoorten.
De straatverlichting zal bevestigd worden aan de huizen. De uitvoering is in licht grijs en er werd gekozen voor ledverlichting, wat weinig elektriciteit verbruikt. Daarnaast zal er ook aan de eigenaars van de huizen gevraagd worden of de prachtige versieringen en beeldjes extra benadrukt mogen worden door sfeerverlichting. Want de historische gevels hebben mooie verborgen schatten die zeker en vast de moeite waard zijn om te ontdekken.

Simulatie Marktstraat

Simulatie van de Marktstraat: open ruimtes, brede voetpaden, ruimte voor terrasjes, zone 30 en kort parkeren.

Toekomstperspectief

De evolutie van een verkeersstraat naar een belevingsstraat is vooruitstrevend. Ook worden er stappen gezet in het dossier ‘Nieuwpoort Rechterhavenoever’ waarbij de jachthaven uitgebreid wordt en er een fietsbrug over de kaai wordt gebouwd die de jachthaven met de stad zal verbinden. Van op de fietsbrug zal de belevingsstraat lonken en je tot bij onze Stadshalle op het Marktplein brengen. Onze trots op de Unesco Werelderfgoedlijst.