Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Leven en welzijn > Gezondheidspreventie

Gezondheidspreventie

Gezonde Gemeente NPT

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekend. Hiermee geeft het formeel te kennen dat de gezondheid van haar inwoners en personeelsleden een belangrijk thema is. Via de organisatie van lezingen en activiteiten wordt hier extra aandacht aan besteed, voornamelijk rond kankerpreventie en geestelijke gezondheid.

Meer info: www.gezondegemeente.be.

 

Maart = strijd tegen dikkedarmkanker

Bevolkingsonderzoek DDK

Doe van je 55ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

In Nieuwpoort neemt 53,8% van de doelgroep deel aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Al moeten we nog een tandje bijsteken om het streefcijfer te behalen. Toch een pluim voor iedereen die zich inzet voor dit onderzoek of er aan deelneemt, ook van de minister @vandeurzenjo!
#dikkedarmkanker #bevolkingsonderzoek #cvko

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode van je paspoort nodig.

Heb je vragen?
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 u. en 12 u. en 13 u. en 16 u., stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker

 

 

Binnen roken is nooit oké

Meeroken is ongezond. Dat weten de meeste ouders wel. Maar wat veel rokende ouders niet beseffen, is hoe lang de rookdeeltjes in huis blijven: in de lucht en op de meubels, de kleren en het speelgoed. Om hun kinderen te beschermen tegen meeroken doen ze vaak dingen die niet helpen, zoals roken onder de dampkap of aan het open raam. 

Test jezelf: weet jij wat meeroken met kinderen doet?
Via de website nooitbinnenroken.be, ontwikkeld door Kom op tegen Kanker, zie je hoe de giftige rookdeeltjes zich over het hele huis verspreiden, lang in de lucht blijven hangen en zich dan overal op vastzetten. Zonder dat je er iets van merkt. Je ontdekt hoe de kinderen ze binnenkrijgen en wat de gevolgen zijn. Je leert ook hoe je je huis rookvrij houdt en waarom je beter nooit in de auto rookt. Met een korte quiz kun je je eigen kennis testen. Probeer het eens. 

Overtuigd? In het Sociaal Huis kan je gratis een set stickers afhalen (op = op), waarmee je duidelijk kan maken dat er in jouw auto of woning niet mag gerookt worden. 

 

 

Vroegtijdige zorgplanning

Wil je nadenken over welke zorgen je later nodig hebt? Dan kan je met je familie en zorgverleners aan vroegtijdige zorgplanning doen. Samen met hen bespreek je hoe je die zorg ziet en wat je belangrijk vindt. Dat maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen en samen voor jou te zorgen.

Vroegtijdige zorgplanning is nooit af, bouwt op en verandert doorheen de tijd.

Voorbeelden van vroegtijdige zorgplanning:
•Je praat met je huisarts over wat je belangrijk vindt, wat je wil en wat je verwacht.
•Je duidt een vertegenwoordiger aan en je bespreekt je wensen met hem of haar.
•Je maakt wilsverklaringen op. Dat zijn documenten waarin je verklaart welke zorg en behandeling je (niet) wil als je zelf niet kan beslissen.
•Je beslist welke zorg je niet wil krijgen bij medische interventies.
 

Meer info hierover vind je op de website van LEIF of van vroegtijdige zorgplanning West-Vlaanderen.

Je kan een infobrochure en de wilsverklaringen afhalen in het Sociaal Huis of bij de dienst Bevolking in het stadhuis.