Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Noodplanning > Update 6: Incident torenkraan

Update 6: Incident torenkraan

29 december 2017

Twee dagen na de val van de torenkraan in de Meeuwenlaan blijven de aannemer en de hulpdiensten ter plaatse om bewoners op te vangen, de veiligheid te garanderen en om de torenkraan op te ruimen. De kraan wordt in stukken gebrand met snijbranders en wordt stuk per stuk uit elkaar gehaald.

De perimeter rond Residentie Mosselbank wordt dit weekend uitgebreid omwille van de slechte weersvoorspellingen en uit veiligheidsredenen. De site zal afgeschermd worden door herashekkens en nadars. Deze maatregelen werden genomen om eerst en vooral de veiligheid van voorbijgangers en de hulpdiensten te garanderen. Er dreigen immers nog steeds brokstukken en dakpannen naar beneden te vallen.

De Residentie Mosselbank werd stabiel verklaard en de appartementen op de verdiepingen 1 tem 9 die eindigen op de nummers 01- 06 zijn terug bewoonbaar. De appartementen op de 10e verdieping met nummers 1001 en 1002 zijn ook bewoonbaar. De volgende appartementen op het gelijkvloers die eindigen op volgende nummers zijn ook bewoonbaar: 006 – 0010. Bewoners kunnen hun appartementen betreden via Residentie Meeuwenbank I. Op een later tijdstip zal de hoofdingang van Residentie Mosselbank ook terug opengesteld worden. Dit zal pas gebeuren als men vastgesteld heeft dat de veiligheid optimaal is. De site wordt ook afgesloten om plundering en diefstal te voorkomen.

De appartementen die eindigen op de nummers 06 – 011 werden onbewoonbaar verklaard en mogen niet betreden worden zonder begeleiding van de brandweer of politie. Het appartement 1003 op de tiende verdieping is ook niet langer bewoonbaar. Verder zijn appartementen op het gelijkvloers 0001 – 0005 niet bewoonbaar. Tot 18 u vandaag, 29 december, kunnen mensen hun spullen komen ophalen onder begeleiding van de brandweer en politie.

Na 29 december dienen bewoners contact op te nemen met hun syndicus op verdere afspraken te maken. Het Stadsbestuur van Nieuwpoort heeft voor de bewoners van de appartement die onbewoonbaar verklaard werden, reeds nieuwe huisvestiging gezocht.

De personen waarvan hun wagen nog geparkeerd staat in de ondergrondse garages in de Franslaan, kunnen hun wagen onder begeleiding uitrijden, maar kunnen dan niet meer terug inrijden. Ditzelfde geldt voor de ondergrondse parkings van Residentie Meeuwenbank en Residentie Morgenzon. De ondergrondse garages die uitgeven op de Meeuwenlaan zullen voor een langere periode niet toegankelijk zijn. De auto’s kunnen wel enkel uit de parking gehaald worden als de weeromstandigheden het toelaten en als de veiligheid verzekerd is.

Over een paar weken zal er nogmaals een infosessie voor de bewoners georganiseerd worden. Op welk tijdstip dit infomoment zal plaatsvinden, is nog niet vastgelegd.

Bewoners die met vragen zitten, kunnen nog tot 17u naar het noodnummer 058 22 44 21 bellen of een e-mail sturen naar nood@nieuwpoort.be. Na 29 december kunnen mensen contact opnemen met hun syndicus. Het parket roept nog steeds op om foto’s van de torenkraan, voor of tijdens de val, door te sturen naar nood@nieuwpoort.be.